ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА И ФЕСТИВАЛ
9.05.2011

Фото изложбу „Ниш на европском путу“ и другу по реду, филмску манифестацију „Дани европског филма“, које су организоване поводом обележавања Дана Европе-Дана победе над фашизмом, отворио је у Нишком културном центру, проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. Он је изразио задовољтво што се ови догађаји у култури одржавају под покровитељством и на територији општине Палилула, која је као организација локалне самоуправе јасно у својим стратегијама развоја дефинисала свој европски пут развоја. „Етнички и верски општина Палилула је хетерогено подручије на чијој територији живи више од 15 националних заједница-националних мањина. Они живе у међусобном уважавању и толеранцији.“ Председник Новаковић је посебно захвалио својим колегама, председницима општина Медијана и Пантелеј што су подржали организаторе догађаја: Француски институт у Нишу, Нишки културни центар и Медиа центар Ниш.

Овим поводом, најуспешнијим учесницима фото конкурса „Ниш на европском путу“, који је расписао Медијски истраживачки центар, по одлуци стручног жирија у саставу Саша Ђорђевић (фоторепортер агенције Бета), Душан Митић Цар (фоторепортер Вечерњих новости) и Јулијана Николова (фоторепортер агенција Софија прес из Бугарске) и жирија публика, која је гласао на сајту, додељене су вредне награде.

Прву награду , четвородневни боравак у Риму освојила је фотографија „Пејшн“ (Патиенце) аутора Александар З. Димитријевића. Награду је уручио Драгослав Ћирковић, председник Градске општине Медијана. Фотографије Марине Крстић и Невене Ћирић,  „Куцнуо је час“ и „Одлучно напред“, освојиле су другу и трећу награду. Награду дигитални фото рам ауторкама је уручио Славиша Динић а комплет карата за Филмске сусрете 2011, Срђан Савић, директор Нишког културног центра. Награду Медијско-истраживачког центра, бесплатну обуку у школи подводне фотографије, освојио је Бранислав Игњатовић за фотографију „Славна прошлост и нада у нову будућност“ која је добила 15.751 глас.

Отварању изложбе и уручењу награда присуствовали су регионални аташе за сарадњу са медијима амбасаде Француске у Србији Мишел Вилфер (Michel Willefert), почасни конзули Француске, Словачке и Мађарске у Нишу као и организатори и учесници конкурса.